SITUACIONI SEMINAR SAMOODBRANE AMBIJENTA NOĆNI KLUB I AUTOBUS U SARAJEVU

Internacionalni seminar Krav-Maga po programu IKMI.EU koji će se održati 18. i 19. aprila 2015.godine u Sarajevu a već 10. seminar po redu imat će prvi put karakter situacionog vježbanja tehnika samoodbrane u realnim ambijentima. Tačnije radi se o treningu u okruženju koji se odnosi na disko klub i javni gradski prevoz odnosno trening u autobusu ili popularni bus defence. Zašto bas ambijenti ovakve vrste? Krav-Maga je borilačka vještina samoodbrane a po svom karakteru i metodu treninga poznata je po treninzima koji simuliraju realna mjesta napada i realne situacije a sve to koliko se može izvesti a da se ne ugrozi bezbjednost na treningu. Disko klub, odnosno noćni klub je idealno mjesto za simulaciju mogućeg realnog okruženja, a i svjedoci smo čestih tuča i nemillih događaja na sličnim mjestima u kojima takođe često bez razloga se nadje i ona osoba koja nije sklona nasilju uopšte ali pod silom prilika se može naći u situaciji nužne odbrane. Sam ambijent poput nekog noćnog kluba je odličan za trening zbog svojih osobina zamračenosti, treptućih svjetala, gužve ili sl. Svu navedenu situaciju odnosno simulaciju na treningu će činiti samo učesnici seminara pod određenim mjerama sigurnosti a ujedno trenirajući tehnike i pristup razriješavanja mogućih neugodnih situacija.

Bus defence odnosno simulacioni trening u autobusu ustvari predstavlja sve isto kao i gore navedeno samo u drugačijem okruženju a radi se o treningu za pristup situaciji moguće samoodbrane u nužnom momentu prilikom vožnje u javnom prevozu. Zašto baš javni prevoz, zvuči malo neobično za neki sportski trening u sred autobusa ili gradskog tramvaja? Građani konkretno glavnog grada BiH Sarajeva često su svjedoci lično ili na medijima o veoma čestim napadama ili prijetnjama u javnom prevozu tipa gradski autobus ili tramvaj. Zadnjih godina desilo se par napada nožem od kojih su najmanje dva lica podlegla, jedan čak i radnik gradskog prevoza. Trening samoodbrane u ovakvom okruženju predstavlja idelan trening susreta sa sličnim situacijama i pokušaj pristupa tj razriješavanja situacije mirnim putem koji je čak najvažniji pa sve do nužne odbrane gdje ste direktno napadnuti fizički i gdje nema nijednog mogućeg izlaza osim pokušati se odbraniti.

Organizator ovog situacionog seminara je ’’Krav-Maga klub samoodbrane'' iz Sarajeva uz podršku IKMI sportske federacije iz Europske Unije čiji će predsjednik Antonio Monsellato biti i instruktor ovog događaja. Sponzori u smislu prostora gore navedenog su ’’Cinemas Sloga’’ iz Sarajeva sa svojim noćnim klubom i KJKP Gradsko saobraćajno preduzeće ’’GRAS’’ Sarajevo koje će ustupiti gradski autobus za navedeni seminar samoodbrane, koji će se i izvoditi na lokacijama navedenih sponzora.

Ovaj vid situacionog trening/seminara je u svijetu veoma popularan i često se organizuju u većim svjetskim gradovima takođe u saradjni sa određenim institucijama poput gradskog prevoza ili prostora poput diskoteka, noćnih klubov i slično. ''Krav-Maga klub samoodbrane'' iz Sarajeva pored mnogih dosadašnjih aktivnosti je u prilici po prvi put organizovati i ovaj oblik seminara u Sarajevu i Bosni i Hecegovini.

Učešće na seminaru je moguće za zainteresovane osobe bez obzira na iskustvo u borilačkim vještinama i spol.

Prijave na treningu kluba ili na e mail : info@kravmaga.ba i telefon 062/554-073©2010 - 2013 All Right Reserved
KRAVMAGA.ba
©2010 - 2013 All Right Reserved
KRAVMAGA.ba


Prijatelji kluba:

SPECIJALAC.NET